lördag 30 juni 2018

Värt att testa om TBE

Tänk om mörkertalet för TBE är stort, vad bra det skulle vara!

På vårdguiden 1177 står att läsa:
"De första tecknen (på TBE) är vaga och allmänna besvär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Dessa symtom varar bara i ett par dagar till en vecka. Hos de flesta läker infektionen av sig själv och de blir helt återställda." 

https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/TBE/

Eftersom besvären dessutom är lindrigare för barn än för vuxna (förr väntade man med att vaccinera till sju års ålder)  kan det ju innebära att många haft TBE som aldrig blivit värre än att föräldrarna och primärvården räknat det som en vanlig influensa. Det skulle ju innebära att de barnen aldrig behöver ta vaccin resten av livet eftersom sjukdomen ger livslång immunitet.

Om vi antar att 1/3 av smittade TBE-fall får hjärnhinneinflammation så som 1177 skriver så ger ju bara det 600 till 1200 människor om året som inte behöver vaccineras i framtiden. Tänk sen om mörkertalet är stort och det är ännu fler?

Ett sätt att undersöka detta är ju att låta testa de barn/vuxna som är över t.ex 7 år innan man ger dem vaccin (om de tidigare inte fått vaccin. Man tar ett blodprov på antikroppar, antar att det inte går att skilja vaccin från riktig sjukdom på antikropparna).

Det skulle tom kunna spara pengar åt staten om det skulle visa sig att fler än vi tror i dag har genomgått sjukdomen.

Första steget är ju att man kollar antikroppar innan man tar den första vaccinationen, det får man i dag betala extra för men kan ju löna sig i längden. Jag har just testat mina två barn, 9 och 13 år, och väntar med spänning på resultatet :)




2 kommentarer:

  1. Ny studie från Uppsala Universitet 2024 visar precis som jag misstänkte att mörkertalet är stort, de uppskattar att 160 000 människor haft TBE och kring 7% i de områden TBE är vanligast. Hoppas våra skattepengar tar med detta i framtida vaccinationsstrategier...

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://www.uu.se/nyheter/arkiv/2024-01-12-manga-fler-an-tidigare-kant-smittas-av-tbe-virus

      Radera