Nu är det ju knappt någon nyhet längre att det är socker och inte fett som leder till fetma. Kom ändå att tänka på det då jag nyligen hörde om ännu en ny bok som reder ut sockrets negativa konsekvenser ("Hjärnkoll på vikten", har inte själv läst den). Har vuxit upp med att man äter så mycket fett och protein man tycker är gott men håller tillbaka på snabba kolhydrater (vitt mjöl, vit pasta, vitt ris och socker) och ser runt omkring mig att det är just det vita som folk blir feta av. Anledningen till att man blir fet av socker kan man läsa överallt i dag, men i korta drag är det för att en bodsockernivå på väg ner (från en sockertopp) triggar kroppen att i förebyggande syfte leta efter mer socker, ska man få upp blodsockret snabbt (vilket alltså kroppen vill) är ren stärkelse (="Vitt") lika bra som socker eftersom det bryts ner till just socker med omedelbar verkan. Det är till och med så att lösgodis ger mindre sockerkick eftersom det också innehåller fett.
Vill man gå ner i vikt är det bara att undvika snabba kolhydrater och äta bra mat i övrigt (onödigt att för den skull överdriva åt något annat håll). Klart att motion och bra grundkondition gör sitt till men nyckeln är nog att klara av att undvika sockret (man måste förståss sätta sig in i saken så pass att man läser innehållsförteckningar och därmed förstår t.ex. att de flesta mörka bröd är mörka för att de innehåller sirap. Saltå kvarns "Rågbiten" m.fl. är grova på riktigt och samtidigt goda).
En mer kontroversiell fråga är om socker/vitt ger humörsvängningar. Om man matar en tvååring som inte är van vid socker med mycket socker får man inom 10 min en toktokig unge som visar utåtagerande ADHD-liknande synmtom, far runt som ett gehu, kan inte koncentrera sig fem, sek och är svår att få kontakt med. När sen blodsockret är på nedåtgående kommer dåligt humör med överdriven trots och omotiverade utbrott. En vän till mig som är psykolog menar att detta är en psykologisk reaktion frammanad av föräldrarnas förväntan av ovan nämnda symptom. Jag har läst ett flertal utredningar som sades visa detta men inte hittat något som stöder den psykologiska förklaringen.
Oavsett om "sockerpåverkan" hos barn är psykologisk eller medicinsk vill jag tipsa alla föräldrar (som inte redan praktiserar "icke-snabba-kolhydrater") att helt låta bli vitt och socker i sex dagar och utvärdera hur barnen mår under de sista tre (under de tre första kan det vara rätt tufft, planera roliga aktiviteter så att ni står ut).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar