onsdag 30 december 2009

Tobben tror (D-droppar)

... var ett alternativ till namn på denna blogg. Detta för att jag ville sprida mina idéer om saker som jag tidigare bara plågat mina närmsta vänner med (som finns samlade i en "Tobben tror"-lista). Här är nu iaf en första post, observera att detta är helt ovetenskapligt och bara till för att väcka tankar.

D-droppar säljs pga att läkemedelsbolagen vilseleder i syfte att tjäna pengar.
A-droppar (tidigare AD-droppar) som man får gratis av BVC och som rekommenderas att ges 1 gng/dag till barn upp till 2 år (tidigare 5 år) ska tillgodose en D-vitaminbrist som påstås kunna ge benskörhet (Engelska sjukan). Jag tvivlade på detta (2006, då Ingrid föddes) och ringde bl.a. en forskare i barnnutrition på Uppsala universitet (Håkan Melhus) som höll med om att AD-droppar inte borde ges till vithyade barn, han sa att forskarvärlden i dag vet detta men att det går långsamt att få ut kunskapen till landstingen (antar att det mest beror på läkemedelsindustrins lobbying). Jag kom då fram till att:

A-vitaminerna bara är en biprodukt, de har aldrig behövts utan ger snarare besvär (däribland benskörhet, nu har man ju tagit bort dem)

Barn som ammas får tillräckligt med D-vitamin i modersmjölken (om inte mamman har extrem brist).

AD-droppar började ges i samband med att folk under kriget inte hade råd med bra mat/mjölkprodukter och därför fick D-vitaminbrist. Äter man varierat så får man i sig tillräckligt med D-vitamin.

Den tidens industrier gjorde att människorna i städer (pga smog) inte fick tillräckligt med solljus för att själva tillverka D-vitaminet. För att få en dagsdos D-vitamin räcker det att på sommaren få sol på ett hudområde stort som handflatan under fem minuter, på vintern bör man vistas ute några timmar då det är sol för att vara säker på att kroppen får tillräckligt med D-vitamin (förutsatt att man är vithyad, mörkhyade människor tillverkar inte tillräckligt med D-vitamin om vintern i norden).

D-vitamin är fettlösligt och sommarens sol ger ett lager av D-vitamin som räcker iaf fram till jan-feb. Eftersom man dessutom får det i kosten och det räcker med sol då och då för att kroppen själv ska kunna tillverka vitaminet finns i dag ingen anledning att ge D-droppar.

Vi har inte gett AD- eller D-droppar till något av barnen och känner oss mycket trygga att de får tillräckligt med D-vitamin. Känner man sig orolig på vintern är min rekommendation att man då ger ett litet tillskott. Ser man till historien ser man att människan gång på gång trott sig veta bättre än naturen och gång på gång gått på nitar (t.ex. som med A-vitaminet som bara i dubbel rekommenderad dos i forskning visat ökad benskörhet).

Låt oss lita mer till årmiljoner av evolution!

EDIT 1/2: Läste just att D-dropparna innehåller butylhydroxianisol (BHA, E 320) som bedömts vara potentiellt cancerframkallande/inte klassificerbar enligt WHO:s internationells center för cancerforskning IARC.  Den misstänks kunna orsaka störningar på immunförsvaret, endokrina störningar och hyperaktivitet. Den kan framkalla allergiska reaktioner och är förbjuden i Japan. När jag nekat till att ta emot de "gratis" (mina skattepengar går ju till läkemedelsföretagen) utdelade D-dropparna på BVC har de mästrande sätt förklarat för mig att de inte innehåller något farligt :-)

Som kul kuriosa kan nämnas att när barnmorskan hade pratat med oss samt gått och läst på om K-vitamin (som man ger som engångs-"boost" till nyförlösta) ändrade hon uppfattning och sa att hon nog inte heller skulle ge sprutan till sitt eget barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar