söndag 10 januari 2010

Uppfinningar

Kom på att detta är ett bra ställe att skriva upp de uppfinningar/tillämpningar jag kommer på, det vanliga är annars att jag glömmer dem igen. Om någon gör pengar på någon så skicka en slant till mig!

I dag har jag kommit på två saker:

En vattenklosett som inte fyller sin tank förens man trycker på spolknappen. Det skulle göra att man spolar ut ca 10-gradigt vatten i stället för 20. Det skulle spara ca  209 kJ (4.181 J/g/K*10K*5 000 g) för en spolning och om vi spolar 4ggr/dag/person skulle det bli 2 747 000 000 000 000 J för Sverige/år, hur många villor värmer det?
EDIT: Om vattnet tappas upp när man sätter sig på toan slipper man väntetiden, får energin till 76MWh vilket är årsförbrukningen för ca 30 000 villor...

Den andra är att alla med bergvärme ed. borde förvärma vätskan de skickar ner i berget i en (därför avsedd) frysbox så får man en extra frys som dessutom gör att man värmer huset effektivare :-) Man får ju ingen spillvärme från den frysen (förutom i värmepumpen då) men med tanke på att man slipper en kompressor (och får betydligt längre livstid på frysboxen) lär det vara en bra miljövinst.
/Tobben

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar