onsdag 16 december 2020

Brun fettvävnad och feber

Har sedan flera år haft en teori om att när vi som i dag klär på barn mycket kläder så tappar de förmågan att hålla sig varma på egen hand och därför blir vi som vuxna beroende av att ha kläder/värme. Hörde på radio i dag att det nu finns forskare som också tror det:

https://pca.st/episode/511dc153-d7ae-462c-8be6-c5f68c558a64?t=2616

Men då måste man ju fundera vidare på nästa steg... :)

Jag kom fram till att vi har förmågan att "värma oss inifrån" eftersom kläder (och då särskilt så varma kläder som vi har nu) är en ny uppfinning samt att kroppen ju kan höja temperaturen avsiktligt om det behövs för att bota sjukdommar (se tidigare om feber). 

Vad händer då om vi växer upp i en miljö där vi aldrig behöver frysa och dessutom medicinerar och vaccinerar bort alla sjukdommar så att vi aldrig får feber? Kommer funktionen att höja kroppstemperaturen då bli sämre? Så den dag vi stöter på ett nytt virus vi inte vaccinerat oss mot kanske vi har en sämre förmåga att bekämpa viruset? Värt att fundera på och som vanligt vet vi antagligen svaret om 10 år eller så... Kanske påskyndas det av just nu härja de Covid-19 som ju lär forskas en hel del på, väntar med spänning på att höra om det finns något samband mellan värre sjukdomsförlopp och tidigare influensavaccinationer. Eller febernedsättande i samband med sjukdomsutbrott, antar att någon kommer kolla om det finns sådana samband. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar