torsdag 12 april 2018

Huvudvärk är ett symptom

Det förvånar mig att det första rådet man får både från vänner och sjukvård om man har värk är att ta en värktablett!

Visst finns det många tillfällen när värken består av en yttre faktor man inte kan göra något åt, t. ex. då man fått en yttre skada/armbrott ed.

Men hos de flesta människor och i de allra flesta fallen är värken ett symptom på en orsak som går att åtgärda och förebygga.

Att då ta en värktablett innebär att man inte åtgärdar själva orsaken till värken och därmed såklart får värk oftare! Det gör ju att man lider mer än vaf man skulle ha gjort om det inte fanns värktabletter! Plus det onödiga i att tillverka och bryta ner massa medicin helt i onödan förståss.

Vanligaste värken lär vara huvudvärk och jag vågar påstå att det i de allra flesta fallen handlar om vätskebrist. Och i många av de övriga fallen om stress och/eller kroppens förfall pga utebliven fysisk aktivitet.

Huvudvärk kommer ju i regel när man druckit alkohol eller ätit större mängd snabba kolhydrater (godis eller vitt ris/pasta). Detta eftersom kroppen då behöver extra mkt vatten (för att binda kolhydraterna i glukogen).  Om man tänker på att dricka ngn liter vatten extra vid de tillfällena så kan man enkelt förebygga den sortens huvudvärk.

När elever i skolan ber om en värktablett brukar jag vilkora den med att de först dricker en liter vatten, och efter 30 min behöver de i regel ingen tablett. Fortsätt sen att dricka ännu en liter så är balansen snart återställd. Ta gärna en skål popcorn eller färdigmat i samband med vattnet så får man även i sig salt :)

Stress är en något jobbigare orsak dels för att det ju är svårt att sluta stressa och dels för att stress ju orsakar så mycket annat elände... Brukar väl vara svårt att göra något åt utom när eländet själv gör sig påminnt i form av utbrändhet eller hjärtsjukdomar men man har ju allt att vinna på att ta hjälp utifrån eller verkligen ta tag i saken själv innan det går för långt. Att sätta sig ner och vänta tills stressen går över är ett bra råd men svårare att utföra...

Är det träningen som felar är det ännu krångligare, men alla vet ju hur viktigt det är att träna allsidigt 2-3 ggr/vecka så det är ju väl värt att börja med det om man inte kommit igång ännu ;)

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar